Meaningful Monday #35

meaningful-monday-35-quarterlife

- Onbekend

Het mooie van deze quote is dat ‘ie toe te passen is op allerlei andere dingen die je bewonderen aan iemand. Haal beauty weg en vervang het door iets anders, het principe blijft hetzelfde: bewonder iets van een ander, zonder jezelf omlaag te halen.

Meaningful Monday #32

meaningfulmonday achtergrond site70

- Onbekend.

Kijk, dit is nog eens een luchtige manier om met vervelende gebeurtenissen om te gaan. Zie het als een plot twist – wat net als in films alles een beetje spannender of minder saai maakt – en ga door. Toen ik deze quote vond was ik vastberaden om een volgende vervelende situatie op deze manier te benaderen, maar dat bleek toch makkelijker gezegd dan gedaan toen ik vier uur later ontdekte dat ik mijn portemonnee met alle belangrijke passen en geld was verloren. Deze plot twist maakt mijn leven misschien wel spannender, maar zorgt ook voor veel problemen (probeer maar eens een nieuwe ov-kaart te regelen als je geen bankpas hebt om de betaling te doen) en heel wat kosten (hallo nieuw ID-kaart). Hopelijk is de volgende plot twist iets minder onhandig…

Hoe schrijf ik…

… een sterke motivatiebrief?

Ik denk dat iedereen wel de struggles herkent bij het schrijven van een goede en sterke motivatiebrief. Mijn hoofd loopt de laatste tijd over met vragen als; hoe begin ik die brief in godsnaam, op welke manier kom ik niet over als een student die net komt kijken, hoe maak ik die missende vereiste drie jaar ervaring goed, en euuuh, waarom MOETEN ze mij eigenlijk aannemen? Ik heb in mijn leven verschillende motivatiebrieven verstuurt, maar op een aantal open sollicitaties voor journalistieke banen na, waren die voornamelijk voor bijbanen in een schoenen- of kledingwinkel, of de horeca. Een motivatiebrief schrijven voor een echte “grotenmensenbaan” is hele andere koek; je verwacht meer van een 24-jarige masterstudent dan van een 16-jarige middelbare scholier.

Ik wil dan ook niet aankomen met een lullig en krakkemikkig in elkaar gebouwd cv’tje en een motivatiebrief die overduidelijk ook voor tien andere sollicitaties is gebruikt. Dat gaat me geen uitnodigingen opleveren. Wat wel? Opvallen tussen al die andere motivatiebrieven en overkomen als die ene onmisbare werknemer die ze simpelweg niet kunnen laten lopen. Maar goed, zo’n brief schrijven is niet makkelijk. Zeker niet als je de dit-is-een-sterke-motivatiebrief en de deze-persoon-gaan-we-nevernooit-aannemen-richtlijnen niet kent. Daarom ben ik deze week te rade gegaan bij mijn grote vriend Google en heb ik hem een aantal vragen gesteld over het schrijven van een goede, sterke motivatiebrief. Dat leverde me een heleboel – soms tegenstrijdige – antwoorden op waarvan ik de meest voorkomende voor het gemak maar even in de vorm van een lijstje heb gegoten, zodat de werkzoekende mede-quarterlifers onder ons er wellicht ook nog wat aan hebben: 

kaboompics.com_Girl writing on a black keyboard

1  Vermijd het woord passie. Schijnt oubollig, overdreven en uitgekauwd te zijn.
Wees concreet. Leg duidelijk uit waarom en hoe jij bij de functie past. Vereist een baan kennis van de Engelse en Duitse taal? Geef dan voorbeelden die concreet aantonen dat je die twee talen beheerst. ‘Ik heb twee jaar in Duitsland gewoond’.
3  Zorg voor karakter in je brief. Probeer jezelf te onderscheiden van de rest.
4  Verkoop jezelf, wees overtuigend, maar voorkom arrogantie. Balance is key.
Vermijd het ik-perspectief: praat niet té veel over jezelf, koppel je verhaal aan wat het bedrijf zoekt en richt je op die behoeftes.
6  Maak geen taal- of spelfouten. Obviously.
Zorg ervoor dat de brief aan de juiste persoon is gericht. Spreek de recruiter direct aan als zijn/haar naam je bekend is. Weet je de naam niet? Bel dan even naar het bedrijf en vraag naar de naam!
Lees je vooraf goed in over het bedrijf én de eisen die ze aan de functie stellen. Laat zien dat je je goed hebt ingelezen.
9  Een functieomschrijving bestaat vaak uit steekwoorden, neem de steekwoorden die aansluiten bij je vaardigheden over in je brief, zodat men die tijdens het doornemen van je brief snel ziet.
10  Maak je brief niet langer dan een A-4tje. Geldt ook voor je cv.
11  Maak gebruik van een schrijfstijl die aansluiting vindt bij het bedrijf waar je solliciteert. Maar vergeet daarbij niet je eigen stijl te houden, je brief is immers persoonlijk.
12  Voorkom saaie, stereotype en cliché-uitspraken. Geen enkele sollicitant heeft een 9-tot-5 mentaliteit en iedereen is op zoek naar een nieuwe uitdaging.
13  Wees to the point. Recruiters willen zo snel mogelijk weten waarom ze je moeten aannemen. En als je maar een A-4 aan ruimte hebt, is het wel zo makkelijk om het kort en bondig te houden.
14  Denk erom dat je motivatiebrief een aanvulling is op je cv. Niet herhalen, maar uitleg geven.
15  Vermijd je zwakke punten.
16  Schrijf actief.
17  Zorg ervoor dat je gemotiveerd overkomt, maar voorkom overdreven uitspraken zoals ‘op mijn lijf geschreven’.
18  Wek interesse op bij het bedrijf en zorg ervoor dat ze benieuwd naar je zijn.
19  Zorg voor een originele openingszin. Dit is het moment waarop je meteen kunt opvallen.
20  Match het lettertype van je motivatiebrief aan het lettertype van je cv.

Of al deze tips daadwerkelijk werken weet ik natuurlijk niet, maar het is altijd fijn om een beetje een houvast te hebben, nietwaar? Voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit: succes! En voor alle mensen die nog meer tips hebben: laat ze maar horen!

#TGIF – What goes around…

… comes around. Wij kunnen dat zelf niet beter verwoorden. Het zijn de kleine dingen in het leven die er toe doen. Zie hier hoe wij een poging doen om de wereld een klein beetje beter te maken.

TGIF-whatgoesaround-kaarten-quarterlife

De wereld een klein beetje beter maken hoeft volgens mij niet alleen te betekenen dat je je afval scheidt, geld doneert of een oude vrouw helpt oversteken, maar ook dat je de mensen om je heen af en toe een goed of vrolijk gevoel probeert te bezorgen. Dat je even laten weten dat je aan ze denkt of hoe lief je ze vindt (want soms zeg je dat gewoon niet vaak genoeg). Dat kan natuurlijk door een app te sturen, te sms’en of te bellen, maar nóg leuker is het sturen van een kaartje, omdat het laat zien dat je net dat beetje extra moeite hebt gedaan. Ik bedoel maar; een kaartje kopen, postzegels in huis halen en zo recht mogelijk opplakken, met een pen een verhaal schrijven, aan dat flapje van de envelop likken en op speurtocht gaan om de dichtstbijzijnde brievenbus te traceren…

Daarnaast is het ook gewoon leuk. Wie wordt niet vrolijk als er bij binnenkomst in huis een kaartje of brief van familie of vrienden op de mat ligt? Het is om die redenen dat ik sinds een aantal jaar elke kerst kaarten opstuur, zoveel leuker en persoonlijker dan dat ene appje of die tag in een fijne-kerst-&-gelukkig-nieuwjaar-Facebookbericht. Maar goed, kerst is er nog niet, dus stuur ik deze week gewoon “zomaar” een aantal kaarten. Want je weet het maar nooit, misschien maak je zo iemands dag een beetje beter dan dat ‘ie was (en heb je op je eigen manier de wereld voor even een beetje beter gemaakt).

Meaningful Monday #29

meaningfulmonday 30 aug

- onbekend.

1 september – morgen dus – luidt officieel het nieuwe studiejaar in (als het goed is mijn allerlaatste ooit) en het einde van de zomervakantie. Deze korte maar krachtige quote leek mij dan ook erg toepasselijk voor de start van dit “nieuwe” jaar. Dit geldt wat mij betreft niet per se voor mijn master, maar voor allerlei andere dingen die ik de aankomende tijd wil gaan doen (zoals solliciteren voor die ene leuke baan): durf te beginnen!

Meaningful Monday #27

meaningfulmonday20

- Avicii (The Nights)

Wie had gedacht dat dit fijne nummer van Avicii ook nog eens een leuke quote zou voortbrengen? Na een jaar waarin ik mijn sociale leven echt té veel heb laten liggen, ben ik dat deze zomer weer dubbel en dwars aan het inhalen. Ik denk dat ik deze quote maar op een centrale plek in m’n huis hang voor aankomend jaar; soms is het maken van mooie herinneringen belangrijker dan werken of studeren.

Als ik later groot ben…

Een echt duidelijk idee van wat ik later zou willen doen heb ik nooit gehad. Toen ik op de basisschool zat wilde ik, net als praktisch de helft van de andere kinderen, dolfijnentrainer worden als ik “groot” was. Wat de reden was voor mijn keuze van die droombaan weet ik niet want zo’n superfan was ik niet van die dieren, maar goed, alle toekomstige autocoureurs, brandweermannen en popsterren denken ook niet echt na over het waarom. Op de middelbare school had ik even het idee om binnenhuisarchitect te worden en tekende ik plattegronden met inrichtingen van denkbeeldige huizen, totdat ik er achter kwam dat er wel wat meer bij kwam kijken dan tekeningen maken. Toen het tijd werd om een studie te kiezen heb ik dan ook veel testen ingevuld om te ontdekken wat ik dan wél zou willen. Uiteindelijk kwam ik bij journalistiek terecht, niet omdat ik zo graag journalist wilde worden, maar omdat ik wel aardig kon schrijven en het anders ook niet wist.

3721809183_4f64706cdb_o

Later is al bijna hier

Inmiddels is de vraag wat ik later wil doen als ik groot ben nog steeds niet beantwoord, en dat terwijl ik mezelf wel als groot kan bestempelen (wat leeftijd betreft dan, qua lengte is het een ander verhaal). Zo groot of volwassen voel ik me echter totaal niet. Als ik vrienden zie die wel meer richting in hun leven lijken te krijgen wat betreft werk of andere zaken die ze leuk vinden, of anderen van mijn leeftijd zie die echt al iets hebben bereikt, voel ik me af en toe nog een jong meisje. Ik heb nog totaal geen idee wat ik zou willen doen na mijn master, ook al zijn er genoeg dingen die ik interessant of leuk vind. Niet weten wat je wil en wel weten dat je het zo onderhand zou moeten weten is best eng. Later is immers niet meer zo ver weg, later begint al over een jaar.

Dé vraag

Wanneer mensen me nu vragen wat ik precies wil met mijn huidige opleiding en wat mijn ideale baan zou zijn, kan ik dan ook lichtelijk geïrriteerd raken. Ik. Weet. Het. Niet. Wist ik het maar, dan zou ik aan de slag kunnen gaan om dat doel te bereiken. Na deze master is het afgelopen met studeren, dan zal ik mezelf toch echt in het werkende leven moeten gaan storten en tegen die tijd wil ik zo onderhand wel bedacht hebben wat dat werk dan ongeveer moet zijn. Daar heb ik het afgelopen jaar niet echt de tijd voor genomen en daarom zal deze zomer dan ook niet alleen in het teken staan van vakantie vieren, maar ook van die steeds dichter bijkomende toekomst. Wat wil ik worden als ik groot ben? Hopelijk vind ik aankomend jaar eindelijk een  antwoord op die ellendige vraag…

Meaningful Monday #24

meaningfulmonday zomer

- Bob Marley

Eindelijk is het dan zo ver: summertime is here. Niet alleen het leukste seizoen van het jaar (wat mij betreft), maar ook het snelst voorbij vliegende. Voor je het weet zit je weer op je werk of in de collegebanken en beginnen de bladeren naar beneden te vallen. Maar goed, daar denken we nu niet aan. Voor nu genieten we van de zon, onze vrienden, de mooie avonden en zomerse muziek…

Meaningful Monday #22

meaningfulmonday achtergrond sitejuni

- Natalie Portman

Op de valreep van dit studiejaar nog een mooie quote die precies weergeeft hoe ik me voel. Nieuwe dingen leren is heel leuk, maar dat blokken voor tentamens en binnen krappe deadlines papers schrijven? Daar heb ik een hekel aan.

#TGIF – Life Music

Low – Flo rida

Dit liedje brengt me ver terug in de tijd. Zeven jaar terug maar liefst, naar mijn allereerste zomervakantie met vriendinnen. We hadden net ons havo-diploma op zak en gingen met z’n drieën naar Rimini toe. Met de bus, want dat was lekker goedkoop (en na die rit begrepen we ook waarom dat zo goedkoop is). Het was een geweldige eerste vakantie, met vele dagen aan het strand, de lekkerste pizza’s en heel veel avonden uit met dit nummer op de achtergrond..