Wonen, werken, wippen

W_floral

Ken jij ze al? De drie W’s? Nee, we hebben het hier niet over een zoetgevooisd trio uit Volendam. ‘Wonen, werken, wippen’, dé codewoorden die iedere ‘Quarterlifer’ zou moeten kennen. En waarom? Omdat je met deze woorden je eigen Quarterlifecrisis in een (soort-van-wiskundige) formule kunt gooien. Ze staan voor de drie essentiële elementen in het leven van iedereen tussen de 20 en 30 jaar. Ondanks het feit dat de woorden op zich geen verdere uitleg behoeven, zet ik ze even kort voor je uiteen.

Wonen
Staat voor jouw leefsituatie, en dan in de meest concrete zin van het woord. Waar woon je? In welke stad? De wijk waar je altijd al van droomde? Of lopen de crackhoeren nog net niet bij je naar binnen? Op kamers, in een te krappe studio of in een geweldig appartement? Woon je alleen of samen met je vriend? Het meest belangrijk aan deze categorie is; ben je gelukkig met de situatie waarin je woont, of verhuis je liever nog vandaag dan morgen?

Werken
Ook het woord werken zal je niet heel onbekend in de oren klinken. Hoe verdien je je geld? Heb je inmiddels de baan van je dromen gevonden of ga je iedere dag nog met zware tegenzin naar je werk? Sta jij vol energie op om een dag te gaan knallen? Of is de eerste gedachte die je hebt bij het opstaan: ‘Pleuriswerk, wanneer kan ik weer naar bed?’ Niet minder belangrijk, wat verdien je en is dat volgens jou genoeg (uiteraard is het nooit genoég, voldoening volstaat!) Ook studie en school vallen onder deze categorie. In hoeverre ben je tevreden met het beroepsveld waarvoor je hebt gekozen? ‘Nooit meer wat anders’ of ‘In deze sector kan ik nog geen twee dagen fatsoenlijk functioneren’?

Wippen
Ik wip, jij wipt, wij wippen. Wippen, juist ja. Seks. Daar gaat het hier om. Maar zoals ook al gold voor de categorieën wonen en werken gaat het ook bij wippen om de breedste zin van het woord. Dus, het is hier niet alleen de vraag hoe váák je het doet maar ook, en dan vooral, met wie! Want hoe plat het woord wippen ook klinkt, het gaat hier om dat woord met zoveel meer inhoud en lagen: liefde. Hoe staat jouw liefdesleven ervoor? Wederom de vraag; ben je gelukkig met hoe je liefdesleven eruit ziet? Deze categorie vraagt niet alleen om stabiliteit en relaties Happy Single is net zo prima! Het gaat erom dat je gelukkig bent met je huidige situatie op dit gebied.

De formule
Deze categorieën staan centraal omdat dit de drie elementen zijn die voor iedere Quarterlifer zorgen voor de meest vreselijke hersenspinsels. Ze zijn namelijk juist in deze fase van je leven nogal aan verandering onderhevig. Je verruilt je veilig kamertje bij je ouders en gaat op eigen benen staan, van een klein zolderkamertje in het meest ranzige studentenhuis  zul je uitgroeien naar een plek met je éigen keuken en badkamer. Geen vervelende huisgenoten meer! Van dat rotbaantje op zaterdagochtend naar een stabiele en verantwoordelijke job waarmee je ook nog eens een veelvoud verdient in vergelijking met die paar euro toendertijd. Tot slot de liefde. Na je allereerste vriendje, via heel veel dates (die vaker niet dan wel op iets uitlopen), kom je uiteindelijk terecht bij de man van je dromen. De vader van je kinderen?

Iedereen bewandelt binnen deze categorieën zijn eigen pad. Bij de een gaat het snel, de ander zal er jaren over doen. Het belangrijkste is, en nu komt het; zolang het in twee van de drie categorieën goed gaat, ben jij hoogstwaarschijnlijk gelukkig! Gedumpt? Niet erg zolang je je heil vindt in werk, studie en een heerlijk huisje hebt waar je je in terug kunt trekken. Zet je nog liever de fik in je krakkemikkige vieze studentenhuis dan dat je er nog een dag blijft wonen? Prima zolang je een lief vriendje hebt die je opvangt, en weet dat je in je werk snel genoeg kansen hebt om deze situatie ooit te veranderen. Dus houdt je eigen W’s goed in de gaten, ze kunnen wel eens de sleutel zijn tot geluk!

Met hoeveel W’s zit het bij jou wel goed? 

 

Staren naar het plafond

IMAG1245Tussen de lakens… Een omstreden rubriek op onze blog. Niemand wil natuurlijk publiekelijk met de billen bloot. Ook ik ben hier geen fan van. Al gaf mijn eerste verhaal in deze rubriek toch een aardig kijkje in mijn seksleven. Maar wat moet er eigenlijk nog meer gebeuren tussen die lakens? Juist, er moet geslápen worden. Helaas, ook deze week geen spannende bedgeheimen. Ik heb namelijk een probleempje de laatste tijd: die verdomde biologische klok!

Een paar jaar geleden, toen ik nog maar weinig volwassen plichten had, was ik kampioen in uitslapen. Tot elf of twaalf uur uitslapen was geen probleem. DUO bracht geld in het laatje en naast die tien uur college in de week maakte ik me weinig zorgen.
Nu heb ik bijna alleen maar verplichtingen en één van de bijwerkingen is slecht slapen en niet meer kunnen uitslapen als ik een keer vrij ben. Als ik wakker word beginnen mijn hersenen binnen twee minuten alweer op volle toeren te draaien.

Ik heb Google de alwetende even geraadpleegd en al snel kwam ik erachter wat ik verkeerd doe. Blijkbaar slaap je beter als je de slaapkamer alleen gebruikt om te slapen. Alle andere activiteiten zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust; bijvoorbeeld lezen, muziek luisteren en TV kijken. Ook wordt het voeren van lange discussies met je partner afgeraden. Ik weet niet of jullie het nog kunnen herinneren, maar ik heb in het verleden een stuk geschreven over ‘pillow talk’. Ik vind dit persoonlijk erg gezellig maar helaas is het dus niet bevorderlijk voor de nachtrust.IMAG1238
Er is één activiteit uitgezonderd ;) Het ideale slaapmutsje blijkt een goede sekspartij te zijn! Maar alleen als er ook een orgasme vrijkomt, anders heeft het weinig zin. Tijdens een orgasme komt er namelijk vijf keer zoveel vrij van het knuffelhormoon oxytocine. Hierdoor kom je tot rust en val je gemakkelijker en fijner in slaap. Pfoe, dat wordt hard werken…

Ook las ik dat je naar bed moet gaan in een ontspannen toestand. Slapen zie ik als een noodzaak om de volgende dag weer normaal te kunnen functioneren. Tot laat in de avond zit ik achter de laptop of ik kom laat thuis van bootcamp of yoga. Gevolg is dat ik dan nog lang naar het plafond lig te staren voordat ik in slaap val, waarschijnlijk omdat mijn hersenen nog te actief zijn. Vanaf vandaag probeer ik minstens een uur voordat ik wil gaan slapen niets te doen zodat ik al tot rust gekomen ben voordat ik in bed kruip. Nu ik dit schrijf realiseer ik me dat het nu 21.17 uur is… Tijd dus om de laptop dicht te klappen en mijn hoofd leeg te maken. Slaap lekker.

Veel te lang tussen de lakens

image (11)‘Tussen de lakens’ houdt voor mij in: slapen, slapen en nog eens slapen. Ik ben nu eenmaal een student, en dat betekent: uitslapen! Voor zo lang het nog duurt… Ik weet dat ooit de dag aanbreekt dat ik elke dag vroeg op moet staan. 10.45 uur college, dat is voor mij nu al vroeg genoeg. 

Uiteraard ben ik me ervan bewust dat er miljoenen mensen zijn die de dag wél vroeg beginnen. De enkele keer dat ik me voor 8 uur buiten mijn bed begeef, geven al die mensen op straat me elke keer weer goede moed om mijn voornemen waar te maken: vroeger opstaan. Als zij het kunnen, waarom ik niet? Maar er is een ding dat me enorm hindert: snoozen. Degene die dat verzonnen heeft? Deze uitvinding is funest, en vast niet alleen voor mij. Het oorspronkelijke idee van 9 minuutjes langer in bed blijven liggen, hoeveel mensen zouden zich op die manier dagelijks verslapen? En het heeft blijkbaar ook nog eens geen nut. Snoozen maakt opstaan nog moeilijker en bovendien rust je in de snooze-tijd nauwelijks extra uit.

We hebben het tegenwoordig bijna allemaal druk, we vinden in ieder geval dat we het allemaal heel druk hebben. Ik vraag mezelf regelmatig af, waarom zou je tijd verspillen in je bed? Het is bewezen dat langer dan 8 uur slapen zelfs slecht voor je is. Als je vroeg opstaat heb je veel meer tijd, zo simpel is het! De twee (of soms zelfs drie, vier) uur dat ik nog in m’n bed lig te ronken kan ik zoveel dingen doen. Bovendien zorgt een frisse start voor een productievere dag. Het is bewezen dat je in de ochtend productiever en beter geconcentreerd bent. Uitslapen is een slechte start, het geeft me het gevoel dat ik de rest van de dag achter de feiten aanloop. Kortom, ik moet mijn leven beteren en eerder op gaan staan. Vandaar mijn persoonlijke check-list:

  • Ik snooze niet langer dan 1 keer, en ga het liefst meteen uit bed! Het maakt het alleen maar moeilijker..
  • Ik laat de gordijnen een klein stukje open zodat er ’s ochtends daglicht binnenkomt. Deze tip helpt in mijn geval echt! Op het moment dat het licht je kamer binnenkomt is het tijd om op te staan. Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, hierdoor krijg je meer energie en sta je makkelijker op.
  • Ik ben me bewust van de ‘extra tijd’ die ik heb door vroeg op te staan. Ik doe dingen waar ik normaal gesproken geen tijd voor heb.
  • Ik sta elke dag op dezelfde tijd op. Je lichaam raakt op deze manier gewend aan vroeg opstaan.

Met deze tips ga ik het de komende weken proberen. Ik ben nu eenmaal geen early-bird, maar ik hoop dat ik er ooit eentje kan worden… Mocht je ook problemen hebben met opstaan? Voel je vrij om ze ook te gebruiken!

 

Kijktip: Sletvrees

Vrouwen en seks, het blijft op de een of andere manier een lastige combinatie. Een vrouw die open is over seks of seksueel heel actief is, wordt al snel een ‘slet’ of ‘hoer’ genoemd, terwijl mannen met soortgelijk gedrag stoer zijn. Hoe komt dit? Waarom wordt vrouwelijke lust als onnatuurlijk beschouwd? Documentairemaakster Sunny Bergman gaat op zoek naar de antwoorden in de documentaire ‘sletvrees‘.  Een kijktip!

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_3551736369&feature=iv&src_vid=KMiMbBp4IaA&v=991iXDFgYKE

 

Voulez-vous un café ou moi, ce soir?

koffiebedIk heb met verbazing dit artikel zitten lezen. Een onderzoek gedaan onder 7455 mensen waarvan de conclusie is om te huilen. Wat blijkt? Een ruime meerderheid van de respondenten heeft liever een jaar geen seks, dan een jaar geen koffie. Jazeker: de meerderheid heeft liever koffie, dan seks. Zij beweren dus praktisch dat ze zonder seks kunnen. Dan denk ik… Hoe dan? Waar is the love? Is het dan allemaal zo’n automatische piloot geworden? Geen greintje lust, laat staan romantiek? Ik vind het vrijwel onmogelijk. Daarom probeer ik het me voor te stellen hoe zoiets gaat.

Man: “Hee schatje, zullen we lekker vroeg naar bed gaan, als je begrijpt wat ik bedoel?” (dikke knipoog)
Vrouw: “Hmm,nou… Ik heb meer zin in een kopje koffie.”

Of:

Vrouw in sexy lingerie: “Liefje, kun je me hier even uit helpen?” (dikke knipoog)
Man: “Sorry schat, mijn koffie wordt koud.”

Of:

Man: “Goedemorgen lekker ding… Zin om…?” (iets anders wat dik is)
Vrouw: “Koffie?”

Hoe dan?!

Ik vind dit gek. Ligt het aan mij, of lijkt seks steeds meer een ‘moetje’ te worden in de huidige samenleving? Ik weet nog goed, een paar jaar geleden, dat het hebben over seks helemaal hot was. Seks was het allerbeste dat er bestond, nooit dat je zonder zou kunnen. De laatste tijd lijkt dit te zijn veranderd. Misschien is dit zo, maar misschien lag het ook wel aan mijn toen jongere leeftijd. Wanneer je die wereld net ontdekt is het natuurlijk fascinerend. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik erachter kom dat mensen geen moeite meer doen om het leuk te maken en te houden. Ze hebben gewoon geen zin, zijn te druk of vinden het gewoonweg niet boeiend genoeg. Ook ik maak me schuldig aan het soms ‘geen zin’ of ‘te druk’ zijn, maar liever koffie..? NEE.

Nu ben ik natuurlijk héél benieuwd wat jullie opinie is, dus brandt los. Vertel mij.

Seks… Of koffie?!

Bron foto: We Heart It

Tussen konijn en pandabeer

Oeps.. ik moet als eerste een berichtje schrijven over seks. Sorry ouders en schoonouders als jullie ooit iets van dit bericht meekrijgen ;)

Ik woon nu ruim een jaar samen met mijn vriend. Hij is afgestudeerd en werkt fulltime, ik werk drie dagen en studeer nog (geen ideale combi). Ik merk een duidelijke verandering in ons seksleven sinds een andere fase zich aan ons heeft opgedrongen. Natuurlijk verdwijnt het konijnengedrag, maar ook werk en het ‘volwassen’ leven gooien het roer volledig om. Zeeën van tijd heb je tijdens je studentenleven! Bijna geen verplichtingen, ongegeneerd zuipen (doordeweeks!), nachtelijke vreetpartijen bij snackbar ali illegali, rekeningen worden betaald door geldkraan DUO en (nog) geen druk voelen van de prestatiemaatschappij. Het tij is officieel gekeerd!

DSC06714

Nu we samenwonen en er geen irritante huisgenoten meer om ons heen zwerven, zouden we elkaar ècht iedere hoek van ‘de kamer’ (lees: appartement) kunnen laten zien. Het zou kunnen dus… Het gebeurt alleen niet zo vaak als we zouden willen. Simpel genoeg laten onze agenda’s het niet toe. Ik werk in de horeca dus vooral avonden en weekenden, mijn vriend heeft een doordeweekse 9.00 tot 18.00 baan. Wanneer hebben we in vredesnaam tijd voor deze manier van ontspannen!?!? Als ik thuiskom na 10 uur knallen op het terras – 400 cappuccino’s, 268 witbiertjes en 53 porties bitterballen verder – is mijn libido gezakt naar een dieptepunt. Pijnlijke voeten en een plaklichaam zijn niet opwindend. En dit alles na een week met mijn neus in de studieboeken te hebben gezeten. Ik geef de schuld aan de prestatiemaatschappij en de belachelijk hoge huur die betaald moet worden!