Hoe overleef ik een hackathon (deel 2)

Een paar maanden geleden besloot ik mezelf eens uit te dagen. Ik was bezig met mijn afstudeeropdracht met het onderwerp Internet of Things. Toen ik een hackathon met dat onderwerp tegen kwam, kon ik niet anders dan mezelf daarvoor opgeven. Met alle gevolgen van dien…

Hackawat?

Waarschijnlijk heb je het beeld van een grote groep nerds omringd met een heleboel apparatuur en veel snoep. Eerlijk? Dat vooroordeel is wel een klein beetje waar. Hoe suf dit misschien ook klinkt, zo erg is het helemaal niet! Een hackathon kun je zien als een wedstrijd tussen verschillende groepen diverse mensen. Denk aan programmeurs, creatieven, ontwerpers, enzovoorts. Vaak is hier een thema aan gekoppeld. In een grote ruimte wordt per team binnen plusminus twee dagen een oplossing bedacht voor een bepaald probleem. Vaak wordt een app bedacht, uitgewerkt en grotendeels gemaakt. Aan het einde van de hackathon wordt door middel van een demo het grote idee gepresenteerd.

hackathon

Ik weet het, het klinkt misschien wat nerderig. Maar diep van binnen ben ik nu eenmaal een nerd. Zoals ik vele malen heb verteld ben ik daarnaast een grote bange poeperd voor nieuwe dingen. Maar zoals ik ook heb verteld probeer ik dat juist wat vaker te negeren, of in ieder geval om daar overheen te stappen. En dus ging ik er gewoon voor.

Waar ging het mis?

Vrijdagmiddag tot en met zondagavond zou ik dag en nacht aan de slag gaan met een team van experts. Helaas pakte het geheel minder goed uit dan gehoopt. Waar dat aan lag? Allereerst mijn onbedwingbare zenuwen, wat mij slopend moe maakte. Bij het aanmelden was ik alleen (in een mannenwereld!) en moest ik nog een team vormen. Een team dat elkaar niet kent betekent automatisch tijdverspilling: je weet ten slotte niets van elkaar en elkaars specialismen of het gebrek daarvan, wat wel nodig is, wil je aan de slag kunnen gaan. Het helpt dan ook niet bepaald mee als het niveau Engels niet van iedereen even goed is. Er waren meer dan genoeg teams waartegen we streden die wél al eerder bij elkaar waren gekomen. De tijd die wij hebben besteed aan het bedenken van een app, hebben zij gebruikt om een start te maken aan het bouwen van de app. Uiteindelijk vond ik het een vreselijke ervaring en besloot ik voorlopig echt no way nog mee te doen aan een hackathon.

hackathon snoepie

Nieuwe ronde…

Maar ja. Toen mijn favoriete leermeester deze hackathon aanraadde dacht ik: waarom ook niet. Ik wist wat de vorige keer fout ging, dat moest ik gewoon voorkomen. Het idee van een hackathon sprak mij ten slotte nog steeds aan. Allereerst stelde ik direct als belangrijkste doel dat ik wilde leren. Daarnaast wilde ik per se met iemand samenwerken die ik ken en vertrouw. Gelukkig wilde ook mijn favoriete schoolmaatje mee doen. Check! De volledige teams werden onlangs bekend gemaakt, en ik kan vertellen dat er twee echte experts zijn aangesloten. Dubbel check! De laatste stap die we konden zetten was de voorbereiding. Door middel van conference calls hebben we allerlei zaken besproken en staat ook de eerste echte meeting vast.

En verder dan?

Tsja. Verder is het, denk ik, vooral op me af laten komen. Ik vind het nog steeds heel erg spannend, there’s no question about that. Ik ben vooral bang dat ik niets bij kan dragen, ook al weet ik heus wel dat dit onzin is. Je moet zo nu en dan je grenzen verleggen, en dit leek me wel een mooi moment. Ik hoop dat ik er wat gemakkelijker met een afstand naar kan kijken en dat ik niet te druk bezig ben met of ik iets goed of fout doe. Misschien moet dat wel mijn leerdoel worden. Ik ga er in ieder geval in vol goede moed. Wish me luck!

PS Voor de oplettende lezers, de hackathon is inmiddels geweest en ons team eindigde zelfs tweede!! Dit bewijst maar weer: geef het nooit op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *