#TGIF – Thank God it’s wine day!

Ken je dat? Dat je in een restaurant zit en een fijne wijn ontdekt voor een prima prijsje, en daar vervolgens een foto van maakt om te ‘onthouden’? Deze week een toppertje!

Wijn van de maand
Dit keer de Franse ‘Lavila rouge languedoc - Grenache, Carignan en Merlot’ uit het verrukkelijke wijnjaar 2014.

Wine

Prijs
In het restaurant per fles van 75 centiliter betaal je 16,- euro, maar daarbuiten betaal je zo’n 5,80,- euro. Waarom blijft dit altijd pijnlijk?

Omschrijving
In het restaurant houden ze van kort maar krachtig. “Soepel rood met lekker fruit van aardbeien en kersen, weinig tannines en een koele frisse ondertoon die blijft uitnodigen.” Maar op webshops gaan ze helemaal los. “Rode Lavila is een duidelijke zonnige wijn met een diep rode kleur, fris en zwoel rood fruit zoals dat ook in Côtes du Rhône – door de invloed van grenache – is terug te vinden. De wijn bezit naast aroma’s van bosaardbeitjes en kersen, een licht pepertje, romige ondertoon en een heerlijk soepele, vrijwel tannineloze afdronk. Juist ook zijn koele frisse vruchtigheid en kruidenmelange blijven uitnodigen om steeds weer een nieuwe slok te nemen. Daarnaast bezit de wijn voldoende structuur om eveneens prima te combineren met niet de zware bereidingen van vlees, bij koud gevogelte en zoute kaasjes.” Er zou dus meer dan genoeg te proeven moeten zijn, al vraag ik me nog steeds af hoe ‘zwoel rood fruit’ smaakt.

Verpakking
Die is ietwat karig. Een beetje saai en nogal standaard, maar op zich prima.

Geur
Fruitiger dan in eerste instantie gedacht, maar zeker niet te heftig. Je kunt al ruiken dat zelfs de eerste slok makkelijk weg drinkt, zonder dat je moet ‘wennen’.

Smaak
Oi oi oi! Dit smaakt inderdaad heerlijk bij zoute nacho’s en vlees. Ook dat uitnodigende klopt als een bus: misschien wel iets te uitnodigend. De fles was er zo doorheen. Een soepel wijntje met een fijne nasmaak.

Ideaal voor
Komt-ie: een avondje uit eten met vrienden en/of vriendinnen! En natuurlijk bij zoute, vleesgerechten. Na het drinken van deze wijn kun je overigens  prima nog iets ondernemen, in tegenstelling tot vele rode wijnen waar je zo rozig van wordt.

Eindoordeel
Dit wijntje is ons heel erg goed bevallen, zeker ook vanwege de prima prijs en de makkelijke afdronk voor een rode wijn. Wij geven deze topper een 9!

 
Getikt door: redactie
Onderwerp(en): #TGIF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *